θέλω να ελέγχω τα πάντα;Γιατί;

Θα έχουμε παρατηρήσει σε δικές μας συμπεριφορές ή και άλλων ατόμων, να έχουμε την ανάγκη να τα κάνουμε όλα τέλεια, είτε να προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πάντα γύρω μας. Ας δούμε τι χαρακτηρίζει τους ''ελεγκτικούς τύπους'' και τι πυροδοτεί αυτή τους την στάση.

Η ενεργοποίηση του τραύματος που προκάλεσε την στάση αυτή έλαβε μέρος μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών, με το γονέα του αντίθετου φύλου. Υπήρξε πιθανά διαταραχή της εμπιστο­σύνης ή μη εκπλήρωση προσδοκιών στην σχέση με το γονέα του αντίθετου φύλου.

 Οι ελέγχοντες είναι άτομα ταλαντούχα και κινούνται γρήγορα. Γι’ αυτό δεν έχουν υπομονή με αυτούς που κινούνται αργά. Όταν, για παράδειγμα, οδηγούν πίσω από έναν οδηγό που πηγαίνει αρ­γά, τους ανεβαίνει η αδρεναλίνη στα ύψη.

Θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να συγκρατηθούν και να μην ξε­σπάσουν. Συνήθως αυτές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες προσπαθούν να ελέγξουν τους άλλους.

 Οι ελέγχοντες γονείς απαι­τούν από τα παιδιά τους να είναι γρήγορα και να μαθαίνουν ταχύτατα, και έχουν τις ίδιες απαιτήσεις και από τον εαυτό τους. '

Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν πολύ γρήγορα και ειδικά εάν τους ενοχλήσει κάτι που δεν είχαν στο πρόγραμμα, θυμώνουν.

Τους αρέσει να τελειώνουν πρώτοι. Ειδικά μάλιστα εάν βρίσκονται σε συνθήκες ανταγωνισμού. Θεωρούν ότι το να τελειώνουν πρώτοι ένα έργο είναι σημαντικότερο από το να γίνεται καλά. Πολλές φο­ρές προχωρούν ακόμη περισσότερο και αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τη δική τους ευχέρεια.

 Έχουν έντονα παραπλανητική ματιά, μάτια κινητικά, που Βλέπουν τα πάντα γρήγορα. Θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο και επιδιώκουν να είναι ξεχωριστοί και σημαντικοί, δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους και τις υποχρεώσεις τους ή και αναβάλλουν να τις τηρήσουν. Ψεύδονται εύκολα και εκμεταλλεύονται άλλους. Γοητεύουν.

Έχουν μεγάλες προσδοκίες και αλλάζουν εύκολα διάθεση. Είναι πεπεισμένοι πως είναι σωστοί και προσπαθούν να πείσουν τους άλλους. Είναι ανυπόμονοι και δεν ανέχονται πολλά. Αντιλαμβάνονται, δρουν γρήγορα και επιδιώκουν να τους ξεχωρίζουν. Είναι κωμικοί, δεν εκμυστηρεύονται εύκολα, έχουν θέματα εμπιστοσύνης και είναι καχύποπτοι. Δεν δείχνουν τις αδυναμίες τους, είναι σκεπτικιστές και υπεραναλύουν.

Επίσης φοβούνται τους άλλους μήπως δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι μήπως αποκοπούν, χωριστούν από κάτι, ή κάποιον και παραμεριστούν. Στις διατροφικές τους συνήθειες, συνήθως έχουν όρεξη καλή, τρώνε γρήγορα και προσθέτουν καρυκεύματα.(Lise Bourbeau ''Θεράπευσε τα τραύματά σου'').

 Ιωάννα Κωνσταντινίδου Ψυχοθεραπεύτρια-Σύμβουλος ψυχικής υγείας

θέλω να ελέγχω τα πάντα;Γιατί; Reviewed by Joannas spot on 1:48 μ.μ. Rating: 5

1 σχόλιο:

All Rights Reserved by Healing Effect © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.