Οι γυναίκες βιώνουν τα αρνητικά συναισθήματα με διαφορετικό τρόπο από τους άνδρες!

Οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στις αρνητικές εικόνες σε σύγκριση με τους άνδρες, γεγονός το οποίο μπορεί να εξηγηθεί από λεπτές διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία. Αυτή η νευροβιολογική εξήγηση για τη μεγαλύτερη ευαισθησία των γυναικών έχει καταδειχθεί από ερευνητές του CIUSSS del'Est-de-L'Île-de-Montréal (Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο για την Ψυχική Υγεία του Μόντρεαλ) καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, τα πορίσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology.

«Στην ψυχική ασθένεια δεν είναι όλοι ίσοι», δήλωσε η Adrianna Mendrek, μια ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Μόντρεαλ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «H μεγαλύτερη συναισθηματική αντιδραστικότητα των γυναικών μπορεί να εξηγήσει πολλά πράγματα, όπως τις διπλάσιες πιθανότητες  να υποφέρουν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές σε σχέση με τους άνδρες», πρόσθεσε η Mendrek, η οποία είναι επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στο Τμήμα Ψυχιατρικής.

Στην έρευνα αυτή, η Mendrek και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των γυναικών και των ανδρών, ειδικά αυτών του μεταιχμιακού συστήματος, αντιδρούν διαφορετικά όταν εκτίθενται σε αρνητικές εικόνες. Ως εκ τούτου, εξετάστηκε αν οι εγκέφαλοι των γυναικών λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από των ανδρών και αν η διαφορά αυτή διαμορφώνεται από ψυχολογικούς (αρσενικά ή θηλυκά γνωρίσματα) ή ενδοκρινολογικούς (ορμονικές διακυμάνσεις) παράγοντες.

Για τη μελέτη, 46 υγιείς συμμετέχοντες - συμπεριλαμβανομένων 25 γυναικών –παρατήρησαν ορισμένες εικόνες και στη συνέχεια κλήθηκαν να εξετάσουν αν αυτές τους προκάλεσαν θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα συναισθήματα. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους μετρήθηκε με «απεικόνιση του εγκεφάλου». Εντωμεταξύ είχαν ληφθεί δείγματα αίματος εκ των προτέρων, για να προσδιοριστούν τα ορμονικά επίπεδα (π.χ., οιστρογόνα, τεστοστερόνη) σε κάθε συμμετέχοντα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υποκειμενικές αξιολογήσεις των αρνητικών εικόνων ήταν υψηλότερες στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέθηκαν με τη μειωμένη ευαισθησία, ενώ τα υψηλότερα γυναικεία χαρακτηριστικά (ανεξάρτητα από το φύλο των συμμετεχόντων) συνδέθηκαν με αυξημένη ευαισθησία. Επιπλέον, ενώ ο μέσω ραχιαίος προμετωπιαίος φλοιός (dmPFC) και η αμυγδαλή του δεξιού ημισφαιρίου είχαν ενεργοποιηθεί σε άνδρες και γυναίκες κατά τη διάρκεια της προβολής, η σύνδεση μεταξύ της αμυγδαλής και του dmPFC ήταν ισχυρότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες και όσο περισσότερο αυτές οι δύο περιοχές αλληλεπίδρασαν, τόσο μειωμένη ευαισθησία στις εικόνες αναφέρθηκε. «Αυτό το τελευταίο σημείο είναι η πιο σημαντική και πρωτότυπη παρατήρηση της μελέτης μας», είπε ο Stéphane Potvin, ένας ερευνητής στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο για την Ψυχική Υγεία και συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης.

Η αμυγδαλή είναι μια περιοχή του εγκεφάλου γνωστή για την ανιχνευτική της δράση, η οποία ενεργοποιείται όταν ένα άτομο έχει εκτεθεί σε εικόνες φόβου ή θλίψης, ενώ η dmPFC εμπλέκεται σε γνωστικές διαδικασίες (π.χ. αντίληψη, συναισθήματα, συλλογιστική σκέψη) που σχετίζονται με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις . «Μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ αυτών των περιοχών στους άνδρες δείχνει ότι έχουν μια περισσότερο αναλυτική παρά συναισθηματική προσέγγιση όταν διαχειρίζονται αρνητικά συναισθήματα», πρόσθεσε ο Potvin, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής, στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. «Είναι πιθανό οι γυναίκες να τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο στα συναισθήματα που δημιουργούνται από αυτά τα ερεθίσματα, ενώ οι άνδρες παραμένουν κάπως ‘’παθητικοί’’ απέναντι στα αρνητικά συναισθήματα, προσπαθώντας να αναλύσουν τα ερεθίσματα και τις επιπτώσεις τους».

Αυτή η σύνδεση μεταξύ του μεταιχμιακού συστήματος και του προμετωπιαίου φλοιού φαίνεται να διαμορφώνεται από την τεστοστερόνη - την ανδρική ορμόνη - που τείνει να ενισχύει τη σύνδεση αυτή, καθώς και από το φύλο του ατόμου (όπως μετρήθηκε να είναι το επίπεδο της θηλυκότητας και αρρενωπότητας). «Έτσι, υπάρχουν τόσο βιολογικοί όσο και πολιτισμικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την ευαισθησία μας σε αρνητικές καταστάσεις από άποψη συναισθημάτων», εξήγησε η Mendrek. «Μένει τώρα να δούμε πώς οι εγκέφαλοι ανδρών και γυναικών αντιδρούν, ανάλογα με τον τύπο των αρνητικών συναισθημάτων (π.χ. φόβος, θλίψη, θυμός) και τον ρόλο του έμμηνου κύκλου σε αυτή την αντίδραση».

Πηγή
Οι γυναίκες βιώνουν τα αρνητικά συναισθήματα με διαφορετικό τρόπο από τους άνδρες! Reviewed by Joannas spot on 6:11 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Healing Effect © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.