Πως να μιλάτε χωρίς να λέτε τίποτα…

Ένα είδος εγχειριδίου για ρήτορες ή πολιτικούς. Τα μυστικά της 'ξύλινης' γλώσσας.
Αντιγράφουμε από την εφημερίδα 'ΝΕΑ', 5/3/1991 :

«Λόγος άλογος, αλλά…βαθύς» ,
Πώς να μιλάτε άνετα χωρίς να λέτε τίποτα.
Βαρσοβία, 8 Απριλίου 1987

Οι δέκα φράσεις που δημοσιεύονται στον παρακάτω πίνακα ήταν η χθεσινή προσφορά της επιθεώρησης «Πολιτίκα» στους αναγνώστες της, που θέλουν να εξοικειωθούν με τα μυστικά της λεγόμενης ξύλινης γλώσσας.
[post_ad]
Αρχίζετε από οποιοδήποτε σημείο της πρώτης στήλης και συνεχίζετε προχωρώντας σε οποιαδήποτε φράση της δεύτερης, έπειτα της τρίτης και τέλος της τέταρτης. Θα έχετε έτσι μυριάδες συνδυασμούς» γράφει η εφημερίδα, «που θα σας επιτρέψουν να μιλάτε μέχρι και σαράντα ώρες χωρίς διακοπή».


Με τον τρόπο αυτό, ο ανώνυμος συντάκτης του πίνακα, αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο ομιλίας των κομματικών παραγόντων.

Η «ξύλινη γλώσσα» έχει δύο χαρίσματα: αφενός επιτρέπει στον ομιλητή να μιλήσει χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, αρκεί να ξέρει καμιά σαρανταριά κλισέ, και αφετέρου δεν επιτρέπει αντιρρήσεις, αφού κανείς δεν καταλαβαίνει τι λέει ή τι σκέφτεται ο ομιλών. Με την επανάληψη και την εξάσκηση, τα κομμάτια της ξύλινης γλώσσας συνταιριάζονται ευκολότατα μεταξύ τους και ο ρήτορας μπορεί να είναι σωστό πολυβόλο.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να απορρυθμίσετε κάποιον που χρησιμποιεί ξύλινη γλώσσα. Να τον διακόψετε λέγοντας: «Πώς το είπατε αυτό; Παρακαλώ, το επαναλαμβάνετε;» Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό ο ομιλητής να έχει ξεχάσει τον συνδυασμό που μόλις έφτιαξε και να τα χάσει για λίγο. Πολύ γρήγορα όμως θα σας απαντήσει με νέο συνδυασμό !

Mια ακόμη μεγαλύτερη έκδοση του παραπάνω πίνακα:

Πηγή
Πως να μιλάτε χωρίς να λέτε τίποτα… Reviewed by Joannas spot on 12:20 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Healing Effect © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.