Οι 10 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές!

Η φλεγμονή είναι μια διαδικασία αντίδρασης του οργανισμού μας σε ερεθιστικούς παράγοντες. Αποτελεί βασική έκφανση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαν να επουλωθούν οι πληγές στο σώμα.
Όταν όμως είναι χρόνια και γενικευμένη, η φλεγμονή αποδεικνύεται επικίνδυνη και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Τα αυξημένα επίπεδα στρες και η κακή διατροφή είναι δύο από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής, η οποία διαταράσσει τη λειτουργία κάθε επιμέρους οργάνου και συστήματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακμής, αλλεργίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, νευρολογικών διαταραχών, αυτοάνοσων παθήσεων και όχι μόνο.
Ένα πρώτο και βασικό βήμα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, δηλαδή η κατανάλωση πολλών φρέσκων προϊόντων και ταυτόχρονα η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων.

Δείτε ποιες είναι οι 10 κορυφαίες τροφές που δρουν ενάντια στη φλεγμονή και βάλτε τες στη ζωή σας σήμερα κιόλας.

1. Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα περισσότερα οφέλη παρέχει το ποιοτικό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι κατάλληλο προς κατανάλωση τόσο ωμό, για παράδειγμα στις σαλάτες, όσο και στο μαγείρεμα.

2. Βότανα & μπαχαρικά
Το «φαρμακείο της φύσης» είναι εξοπλισμένο με δεκάδες είδη βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία παρέχουν φυτοχημικές ουσίες που ενισχύουν την υγεία. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα βότανα και τα μπαχαρικά όχι μόνο για να δώσουμε έξτρα γεύση σε ένα ρόφημα ή πιάτο, αλλά και για να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη και το αλάτι στη διατροφή μας, δύο συστατικά που προωθούν τις φλεγμονές.

3. Κρεμμύδι & σκόρδο
Ανήκουν στην κατηγορία των φρουκτο-ολιγοσακχαριτών βραχέας αλύσου (scFOS). Τα προϊόντα αυτά δεν διασπώνται πλήρως στο γαστρεντερικό, οπότε τα υπολείμματά τους αποτελούν τροφή για τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. Έτσι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.
[post_ad]
4. Μαύρη σοκολάτα
Η σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% και άνω είναι το πιο υγιεινό σνακ και επιδόρπιο που μπορείτε να επιλέξτε. Δρα ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα, μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και ρυθμίζει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

5. Αβοκάντο
Το αβοκάντο παρέχει υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές στερόλες, άλφα λινολενικό οξύ και καροτενοειδή. Όλα αυτά τα συστατικά δρουν ενάντια στις φλεγμονές, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης.

6. Σταυρανθή λαχανικά
Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, η ρόκα και άλλα λαχανικά της κατηγορίας αυτής παρέχουν σημαντική ποσότητα σουλφοραφάνης, μιας ουσίας που εξουδετερώνει τις φλεγμονές επειδή προωθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης των τοξινών στο συκώτι.

7. Εσπεριδοειδή
Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε νερό, τα εσπεριδοειδή χαρίζουν στον οργανισμό ενυδάτωση και πολύτιμους ηλεκτρολύτες. Επίσης, τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενώ αντιφλεγμονώδη δράση έχει τόσο ο χυμός όσο και η φλούδα τους.

8. Βιολογικό κρέας
Το κρέας βιολογικής παραγωγής είναι ανώτερο θρεπτικά, καθώς παρέχει μεγαλύτερη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων, συστατικών με σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.

9. Αβγό
Η αντιφλεγμονώδης δράση του αβγού οφείλεται στα καροτενοειδή ζεαξανθίνη, λουτεΐνη και χολίνη που παρέχει.

10. Ψάρι
Ο σολομός, η σαρδέλα, η αντζούγια και η ρέγγα είναι μερικά από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά είδη ψαριών. Παρέχουν σημαντική ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που κάνουν καλό στην καρδιά και καταπολεμούν τις φλεγμονές.
onmed.gr
Οι 10 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές! Reviewed by Joannas spot on 12:46 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Healing Effect © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.