«Κάθε Μέρα Σκέφτομαι…Γιατί Είμαι Ακόμα Εδώ;»(Γιατί συμβαίνει η αυτοκτονία;)


«ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ…ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ»
ΑΡΘΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ – 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

Γιατί συμβαίνει η αυτοκτονία
Η αυτοκτονία είναι ένα σύνθετο βιολογικό, ψυχολογικό και κοινωνικό φαινόμενο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφανίζεται ως συνέπεια της κατάθλιψης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που σκέφτεται να αυτοκτονήσει πάσχει σίγουρα από κατάθλιψη. Η αυτοκτονία προϋποθέτει κυρίως την απόφαση του ίδιου του ατόμου, η οποία τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα παρορμητικότητας, οξείας κρίσης ή ενός τραυματικού γεγονότος. Παράλληλα είναι άτομα που δεν έχουν κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης από οικογένεια και φίλους και βιώνουν ένα αίσθημα κενού.

Η αυτοκτονία επηρεάζει όλες τις ηλικίες. Στους εφήβους αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου. Το 40% των κλινικά καταθλιπτικών ασθενών ηλικίας άνω των 17 έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν (Substance Abuse and Mental Health Services Administration, 2006). Ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκτονία αυξάνει με την ηλικία, ιδιαίτερα από 65 ετών και άνω.

Σημάδια που δηλώνουν ότι το άτομο κινδυνεύει:
Κλείνεται συνεχώς στον εαυτό του ή απομονώνεται
Υπάρχει δυσκολία στις σχέσεις με το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον
Χαμηλή επαγγελματική ή σχολική επίδοση σε σύγκριση με το παρελθόν
Συναισθήματα όπως ενοχή, αναξιότητα, απελπισία, απαισιοδοξία και θλίψη
Δεν έχει ενδιαφέρον για δραστηριότητες που προηγουμένως είχε 
Έχει αλλαγές στην διατροφή του (απώλεια/αύξηση βάρους)
Αυτοκτονική συμπεριφορά, απόπειρες ή δηλώσεις ότι θα αυτοκτονήσει
Έχει σχέδιο για το πώς θα αυτοκτονήσει, συντάσσει τη διαθήκη του ή έχει αποχαιρετίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα
Επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως αυτοτραυματισμοί και κοψίματα  
Λεκτική επικοινωνία π.χ. «θα φύγω για ταξίδι μακρινό»

Oι αυτοκτονικές συμπεριφορές είναι απάντηση σε μια αγχωτική κατάσταση που το άτομο πιστεύει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να σωθεί από αυτήν. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας σε περίπτωση θανάτου οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης, όταν υπάρχει διαζύγιο ή σωματική ή ψυχική ασθένεια, αν χάσει την εργασία του και σε περίπτωση σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Ακόμη εάν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή άλλες ουσίες και όταν πάσχει από κατάθλιψη ή κάποια αγχώδη διαταραχή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι αναγκαίο να αλλάξει η συμπεριφορά του ατόμου που θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του και δεν εμφανίζονται τα σημάδια σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να αυτοκτονήσουν.

Σχεδόν όλα τα άτομα που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας είναι σε ένα στάδιο ανυπόφορης συναισθηματικής κατάστασης. Το άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα με την ρύθμιση των συναισθημάτων του με αποτέλεσμα να αισθάνεται ανίκανο να διαχειριστεί την αντίδρασή του σε μια κατάσταση. Αισθάνεται απόγνωση με αποτέλεσμα να κρίνει την κατάσταση ως αναπόφευκτη και να οδηγηθεί τελικά στην αυτοκτονική συμπεριφορά.

Πρόληψη
Πολλοί άνθρωποι που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν μιλούν για το διάβημά τους πριν κάνουν την προσπάθεια. Μερικές φορές, η συζήτηση με ένα συμπονετικό συνομιλητή είναι αρκετή για να αποτρέψει το αυτοκτονικό άτομο από την προσπάθεια της αυτοκτονίας. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης και πρόληψης της αυτοκτονίας (Κλίμακα – 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία - τηλ. 1018), που λειτουργούν υποστηρικτικά στα αυτοκτονικά άτομα την ώρα της ψυχολογικής κρίσης. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε ότι ένα μέλος της οικογένειάς ή φίλος συμπεριφέρεται με τρόπο που δείχνει άμεσα ή έμμεσα ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει είναι σημαντικό να αναζητήσουμε άμεσα βοήθεια από ένα ψυχολόγο ή ψυχίατρο.
Η πρόληψη της αυτοκτονίας πρέπει να εστιάζει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα σημάδια της αυτοκτονικής συμπεριφοράς και στην αντιμετώπιση του στιγματισμού των ατόμων που σκέφτονται ή πράττουν απόπειρα αυτοκτονίας καθώς και των οικογενειών τους. Πρέπει να σπάσει η σιωπή και να γίνει αντιληπτό σε όλους γιατί ένα άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε αυτή την σκέψη ή πράξη. 

Στο κομμάτι της πρόληψης είναι επίσης σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, διδάσκοντας παιδιά και νέους πώς να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και να υποστηρίζουν τους κοντινούς τους ανθρώπους που δεν αισθάνονται ψυχικά καλά. Ακόμη να μάθουν οι ίδιοι να αναζητούν στήριξη από ενήλικες όταν αισθάνονται την ανάγκη να το κάνουν. Δεν πρέπει κανείς να κρατάει μέσα του κανένα συναίσθημα αυτοκαταστροφικό. Είναι σίγουρο ότι με το να το μένει κρυφό, καλλιεργείται και το αποτέλεσμα είναι άγνωστο.

Η πράξη αυτοκτονίας, ενώ είναι μία μεγάλη απόπειρα φυγής από μία ανυπόφορη κατάσταση, αποτελεί επίσης μία ύστατη προσπάθεια αλλαγής αυτής.  Επειδή η αυτοκτονία είναι ένα συχνό φαινόμενο, πρέπει όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με το να είμαστε ενημερωμένοι για τα συμπτώματα της αυτοκτονίας και να αποτελούμε στήριγμα στους κοντινούς μας ανθρώπους πριν εμφανιστούν ανησυχητικά σημάδια.  

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Κλίμακα – 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία
Τηλ. 1018

Κόρχατζη Ειρήνη, Μαυρόκωστα Άννα
Τελειόφοιτες Ψυχολογίας

Μεγάλη η χαρά που φιλοξενούμε εργασία (ευαισθητοποιημένων) τελειόφοιτων ψυχολογίας. 
Ευχαριστούμε θερμά..
«Κάθε Μέρα Σκέφτομαι…Γιατί Είμαι Ακόμα Εδώ;»(Γιατί συμβαίνει η αυτοκτονία;) Reviewed by Joannas spot on 7:48 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Healing Effect © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.