Ο έλεγχος της φλεγμονής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών

Η συνεχής φλεγμονώδης αντίδραση είναι πιθανό να εμπλέκεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης μιας ασθένειας. Ο έλεγχος της φλεγμονής είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία και το κλειδί για μελλοντικές και προληπτικές θεραπείες. Σε ένα πρόσφατο άρθρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών Ευρώπης (ILSI) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «British Journal of Nutrition», μια ομάδα ειδικών εξηγούν τον τρόπο που η διατροφή επηρεάζει τις φλεγμονώδεις διαδικασίες και βοηθά στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά η αυξημένη χρόνια φλεγμονή αποτελεί τον πυρήνα της διαταραχής μιας σειράς χρόνιων ασθενειών. Γι’ αυτό, η πρόληψη ή ο έλεγχος του χαμηλού βαθμού φλεγμονής φαίνεται ένας αρκετά ελκυστικός στόχος για τη δημιουργία υγιεινών τροφίμων ή συστατικών τροφίμων. Σε ένα πρόσφατο άρθρο που προέρχεται από την Ομάδα Δράσης κατά της Παχυσαρκίας και του Διαβήτη του ILS, οι εμπειρογνώμονες παρουσιάζουν καινούριες μεθόδους προκειμένου να προσεγγίσουν και να συλλάβουν τη φλεγμονώδη κατάσταση στους ανθρώπους και να εντοπίσουν το ποσοστό που η διατροφή μπορεί να αλλάξει τη φλεγμονή.
[post_ad]
«Η φλεγμονή δρα τόσο ως φίλος όσο και ως εχθρός, είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, ενώ η αθεράπευτη και χαμηλού βαθμού χρόνια φλεγμονή αποτελεί παθολογικό χαρακτηριστικό ενός ευρέως φάσματος χρόνιων παθήσεων συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου και των καρδιαγγειακών παθήσεων», σχολιάζει η καθηγήτρια Anne-Marie Minihane του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (Βρετανία).

Για παράδειγμα, η διατροφή ενός ατόμου με ανεπάρκεια ή περίσσεια ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών (π.χ. φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο) μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματική ή υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση. Μελέτες έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση λίπους και γλυκόζης μπορεί να προκαλέσει μεταγευματική φλεγμονή (εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος), η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η διατροφή δυτικού τύπου είναι πλούσια σε λίπος και απλά σάκχαρα αλλά συχνά φτωχή σε συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία και συνδέεται με ασθένειες με έντονα αυτοάνοσα συμπτώματα καθώς και συμπτώματα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αλλεργίες, τροφικές αλλεργίες, ατοπική δερματίτιδα και παχυσαρκία.
Πηγή
Ο έλεγχος της φλεγμονής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών Reviewed by Joannas spot on 8:13 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Healing Effect © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.